אחת מהבעיות הנפוצות ביותר בעמוד השדרה ובצוואר, היא פריצת הדיסק. ולכן, בה נעסוק במאמרנו הזה. במידה ואתם מחפשים בעיות ייחודיות הנוגעות, ספציפית, לעמוד השדרה או נוגעות לצוואר, אתם מוזמנים לעיין במאמרים הקודמים בהם עסקנו בכל אחת מהבעיות הללו בהרחבה רבה.
מה הם הדיסקים וכיצד קורה שאחד מהם, או יותר, נפרצים?
עמוד השדרה שבגוף האנושי מורכב מ-24 החוליות שבין הצוואר למותניים ומ-18 החוליות הנוספות (שחלקן מאוחות) היוצרות את עצמות העוקץ והעצה. בין כל שתיים מהחוליות בעמוד השדרה ובצוואר ניתן למצוא את הדיסקים הבין-חולייתיים – מבנים טבעתיים שתפקידם לאפשר תנועתיות וגמישות לעמוד השדרה, כמו גם בלימת הזעזועים, שבאופן טבעי עוברים בו, בכל פעם שאנחנו זזים או מבצעים תנועה כלשהי.
את עמוד השדרה ניתן לחלק באופן סכמטי ל-3 אזורים הכוללים את עמוד השדרה הצווארי, עמוד השדרה החזי וגם עמוד השדרה המותני.
מאחר וכל דיסק בין-חולייתי ממוקם בין שתי חוליות, מופעל על הדיסק לחץ מכני מתמיד, בין אם אנחנו מבצעים פעילות כלשהי, או, אפילו סתם עומדים או יושבים. כאשר עומס כזה המופעל על דיסק הוא גדול, אותו חומר צמיגי שממוקם במרכזו של הדיסק, נמעך, נלחץ ונדחף לכיוון הטבעות הסיביות אשר תוחמות את הדיסק. במצבים בהם העומס שמופעל על דיסק נחשב לסביר והדיסק מסוגל לעמוד בו – הדיסק לא ייפרץ. אולם, במקרים בהם העומס המופעל על הדיסק הופך לגדול מידי, תתרחש פריצה בטבעות הסיביות שעוטפות את הנוזל שבתוך הדיסק, והנוזל יתחיל לדלוף מהדיסק-עצמו החוצה. מצב זה מכונה “פריצת דיסק”.
גורמים אפשריים לפריצת דיסק
ככלל, ניתן לומר כי בכל מצב בו מופעל לחץ כבד מידי על דיסקים בעמוד השדרה (בלא קשר למיקומם) עלולה להיווצר פריצה בדיסק. כך, למשל, בצורה ההגיונית ביותר, הרמת משקל כבד מידי באופן לא בריא (כלומר – ללא שימוש בשרירי הרגליים לצורך דחיקת המשקל והרמתו) עלולה לגרום לפריצת דיסק/ים. אבל, באופן מפתיע, לא רק פעולה אקטיבית כהרמת משא או ילד עלולה לגרום לפריצת דיסק, אלא גם פעולות פסיביות כדוגמת ישיבה ממושכת מול מחשב עלולות לגרום לפריצת דיסקים באזורים השונים של עמוד השדרה. ואם כבר הזכרנו את הסכנה שבישיבה ממושכת, בואו נעצור ונתעכב עליה מעט.
כיום, בזכות לא מעט מחקרים אורטופדיים שנערכו, כבר ידוע לחוקרים (ולנו) כי בזמן הישיבה הלחץ שמופעל על חוליות עמוד השדרה התחתונות הוא גדול עד פי 1.4-1.5 מלחץ שמופעל על חוליות אלה בזמן עמידה. ואם אתם יושבים ברכינה קדימה, או סתם “זרוקים” על הכסא בישיבה מרושלת, תוכלו, בקלות רבה, להעלות את הלחץ הזה גם עד לפי 2 מהמופעל על הדיסקים בעמוד השדרה שלכם בזמן עמידה. מצד שני, משקלה של הגולגולת, גם הוא עלול להוות פקטור רציני בשעת ישיבה, כך שפריצה של דיסקים בגב העליון דווקא, אף היא עלולה להוות תופעה לא נעימה הנלוות לאורח חיים יושבני ולשעות ממושכות של עבודה מול המחשב.
תסמינים של פריצת דיסק באזורים שונים של עמוד השדרה
הסימפטומים לפריצת דיסק עשויים להשתנות מאדם לחברו, ואף עשויים להיות תלויים במיקום הדיסק שנפרץ ובמידת חומרת הנזק שנגרם לו. במקרים מסוימים, פריצת הדיסק כלל לא תגיע לכדי ביטוי בתסמינים הקליניים, ובחלק מהמקרים האחרים, התסמינים יצומצמו ויתבטאו במוגבלות בתנועת הגב או בכאבים באזור הפגוע. גם מקרים בהם התסמינים משלבים במסגרת הכאב מערכות נוספות שאינן נוגעות ישירות לעמוד השדרה (כסחרחורות, אובדן שיווי משקל, חולשה בידיים, כאבי ראש וכד’) ידועים לרפואה, בעיקר במקרים בהם פריצת הדיסק התרחשה באזור הצוואר. לעומת זאת, תסמינים נלווים לפריצת דיסק המתרחשת באזור של הגב התחתון עלולים להופיע בצורות שונות מנמלול או שיתוק חלקי ברגל, ועד לאובדן שליטה על הסוגרים, במקרים חמורים יותר.
פריצת דיסק בצוואר
עמוד השדרה הצווארי האנושי מורכב מ-7 החוליות שעליהן מוטל משקלו של הראש. בחלק ממקרי פריצת הדיסק בצוואר לא יופיעו תסמינים קליניים המרמזים על כך, ולמעשה, במקרים רבים, מתגלה קיומה של פריצת הדיסק בצוואר בדרך מקרה, בעוד שהאדם כלל אינו מודע לקיומה.
יחד עם זאת, במידה והדיסק הפרוץ בצוואר זולג לכיוונה של תעלת השדרה, עלולים להיווצר לחצים על שורשי עצב, כשהדבר עשוי לבוא לביטוי במבחר מגוון ורחב של תסמינים – כאבים באופן ממוקד ומקומי, כאבים מפושטים המופיעים ומשפיעים, במקביל, על הראש, הזרועות, השכמות, חגורת הכתפיים, וכד’. נוסף על כך, אל הכאבים אותם הזכרנו, עלולים להתלוות תסמינים שמהותם נוירולוגית (תחושת חולשה בשרירי הידיים, שיתוק באזורי הידיים השונים, נימול, צריבה, דגדוג ועוד כהנה וכהנה תופעות ותחושות, שכאמור, תלויות במיקומו של הדיסק שנפרץ ובחומרת הפגיעה בו). לחץ של דיסק צווארי שנפרץ על חוט השדרה, עלול לגרום לנוקשות הצוואר, כמו גם להגבלה ניכרת ביכולתו של להניע את צווארו לכיוונים השונים.
כיצד מטפלים בפריצת דיסק?
רק כאחד מכל עשרה אנשים סובלים מפריצת דיסק בעמוד השדרה, יזדקק לניתוח. משמעות הדבר היא, היא שהתשעה האחרים יחוו שיפור משמעותי (ואפילו יהיו מסוגלים להחלים לחלוטין) גם ללא כל התערבות כירורגית. ההתערבות הכירורגית שמורה כמוצא אחרון, למקרים המוגדרים כחמורים, בהם, למשל, קיים לחץ חמור על עצבי חוט השדרה, כשהחולה אינו מסוגל לעמוד או ללכת, עם הופעתם של תסמינים חמורים (כחוסר יכולת לשלוט על הסוגרים, למשל), או, לחילופין, למקרים בהם כלו כל הקיצים, והטיפולים החלופיים לא הועילו ולא שיפרו את מצבו. לפני כן, יוצעו לחולה שיטות שונות, שמרביתן עוסקות בהקלת מצבו ובשיכוך הכאב – תרופות משככות כאבים, שימוש בשמן CBD וכן הלאה.