“כואב לי…” שתי מילים קטנות אלו, שאנחנו פולטים מידי יום, לעיתים קרובות, אפילו מבלי שאנחנו מקדישים להן מחשבה, מסתירות מאחוריהן עולם שלם של רכיבים נוספים, חלקם רגשיים, חלקם פיזיולוגיים, וחלקם (כן כן, אולי לא תאמינו לכך) – ניתנים להקלה ולטיפול בקלות רבה.
מהו כאב ומתי אנחנו חשים בו?
כאב חד הוא דרכו של הגוף שלנו להניף דגל אדום כדי להסב תשומת הלב המיידית שלנו, לעיתים קרובות בגלל טראומה פיזית (פציעה, כוויה, שבר וכד’). לעומתו, הכאב הכרוני, מוגדר ככאב שעשוי להימשך ימים, שבועות, חודשים או אפילו שנים, והוא משפיע על האנושות ואיכות חייה הרבה יותר מהסרטן, הסוכרת ומחלות הלב גם יחד.
מה אנחנו באמת יודעים על הכאב?
הנה מספר עובדות הנוגעות לבעיות כאב שנחשבות כפחות ידועות לקהל הרחב:
תחושת הכאב היא אמנם פיזית, אבל היא גם רגשית
כאב, במיוחד כאב כרוני, משפיע יותר מאשר רק על הגוף שלנו. הוא מלחיץ מהאספקט הפסיכולוגי ועלול (באופן הגיוני לגמרי) להוביל להתפתחות רגשות כדוגמת כעס או תסכול. בין הכאב הפיזי למתח הנפשי מתפתח מעגל קסמים – הכאב מגביר את רמות הלחץ, והרמות המוגברות של המתח מחמירות את הכאב הפיזי. מעגל ייסורים זה עלול להקשות על הריכוז של האדם הסובל, ובסופו של דבר, אף להכניס אותו לדיכאון מהסוג הממשי והקליני (ולא סתם לאותה תחושת דכדוך זמנית וחולפת, שאנחנו קוראים לה בסלנג “דיכאון”).
נשים חשות בכאב יותר מגברים
נשים, בפועל, חשופות ליותר חוויות של כאב מגברים במהלך חייהן, וזאת, בשל מצבים וחוויות הייחודיות להן כמו מחזור ולידה. מחקרים שונים מורים על הבדלים ברורים בין גברים לנשים ואף מתייחסים לאופן שבו בני שני המינים חווים את הכאב (נשים, לעיתים קרובות, חוות את הכאב בצורה אינטנסיבית יותר מגברים, לדוגמה).
אגב, דבר נוסף בנוגע להבדלים בין המינים – בנוגע לקביעה המוכרת האם נשים באמת ניחנו בסובלנות גבוהה יותר לכאב מאשר לגברים, הדעות עדיין חלוקות למדי (אנחנו מבינים גם שמיליוני הנשים בעולם שעברו לידה ללא אפידורל עשויות שלא להסכים עם תוצאותיהם של המחקרים השונים)
המוח עצמו אינו חש בכאב
כאשר אתם חוטפים מכה בבוהן הרגל בעת “מפגש” מקרי עם השידה (אאוץ’…) או כשאתם נוגעים במשהו חם, הגוף משחרר כימיקלים ששולחים את אותות הכאב דרך חוט השדרה לקולטנים שבמוח. בתגובה, המוח שולח את “הודעת” הכאב בחזרה אל החלק בגוף שנפגע. אבל, למרות שהוא “המתורגמן” של תחושת הכאב, במוח-עצמו אין עצבים הרגישים לכאב, רק החלקים המקיפים אותו חשים בכאב. למעשה, ברגע שנכנסים למוח-עצמו, מנתחים יכולים לנתח אותו גם ללא הרדמה. למשל, בעת מיפוי מוח, מנתחים בודקים את רקמת המוח, באמצעות ניטור התגובות של המטופל (כתנועת השרירים או הדיבור) – בזמן שהוא ער לגמרי.
כאב גב – מצב הכאב השכיח ביותר
סקר שנערך על ידי המכון הלאומי לבריאות מעלה, כי 27% מהאמריקאים אמרו כי כאבי הגב התחתון הם סוג הכאב הנפוץ ביותר שלהם, אחריו – כאבי ראש או מיגרנות (15%). יתרה מכך, בכל דקה נתונה כמעט חצי מיליארד אנשים ברחבי העולם סובלים מכאבי הגב התחתון, ברמה שנחשבת כחזקה על מנת שהכאב יוגדר כ”מגבלה”.
טיפ קטן –
מהי הדרך היעילה ביותר להקלה על כאבי הגב הכרוניים?
המומחים טוענים כי שילוב בין תרגילי מתיחה וחיזוק עדינים בתדירות קבועה לבין שמירה על משקל גוף בריא, עשוי לחולל שינוי משמעותי.
גאוט (שיגדון) – מחלתם של המלכים (וגם של הדינוזאורים)
שיגדון (סוג כואב של דלקת פרקים) פוגעת בכ-3 מיליון אנשים מידי שנה. בעבר הרחוק, היא כונתה “מחלת המלכים”, מכיוון שנסיבות היווצרותה קושרו לאכילה ולשתייה מרובות. כיום, אנחנו מודעים לכך שהשיגדון והכאב הנלווה לו נגרמים מהצטברות של חומצה אורית (חומצת שתן, Uric Acid) בדם, דבר הגורם להיווצרות גבישים חדים בתוך המפרקים. אז התיאוריה של “מחלת המלכים” נסתרה, אבל קיים “מלך” אחד שסבל מגאוט – מלך הדינוזאורים, טירנוזאורוס רקס. ניתוח יציקות של מפרקי שרידי הדינוזאור העלה, כי הדינוזאור סבל ממחלת גאוט בצורה חמורה. כיום, “קרובי משפחתו” של הדינוזאור (ציפורים וזוחלים), עלולים, אף הם, לפתח גאוט.
מפרקים חורקים הם עניין היסטורי (אפילו פרה-היסטורי)
דלקת מפרקים ניוונית (Osteoarthritis) היא סוג של דלקת פרקים הגורמת לכאב כרוני ונגרמת עקב בלאי הדרגתי המתרחש במפרקי הגוף השונים. היא גם מציקה לבני אדם הרבה מאד זמן – למעשה, דלקת מפרקים ניוונית זוהתה בשלדי אדם מתקופת הקרח (בערך מ-8000 לפנה”ס), וזוהתה גם במהלך בדיקות הרנטגן שנערכו למומיות מצריות. אולם, למרות העובדה שדלקת המפרקים הניוונית קיימת כבר אלפי שנים, הרופאים עדיין אינם מצליחים לבודד את הסיבות הספציפיות להיווצרותה…
טיפ קטן –
מהי הדרך היעילה ביותר להקלה על כאבי דלקת מפרקים ניוונית?
חרף האמונה הרווחת כי המנוחה מציעה את הטיפול היעיל ביותר לגב, לצוואר או לברך הכואבים בשל דלקת מפרקים ניוונית, קיימת הסכמה בין המומחים כי פעילות גופנית עשויה לסייע (ולמעשה, גם למנוע את הכאבים שחשים הסובלים בדלקת מפרקים ניוונית) להגברת אספקת הדם לסחוס ולעצם, חיזוק השרירים התומכים במפרקים והפחתת נוקשות המפרק, הם יתרונות שמציעה פעילות גופנית מכוונת ומותאמת, נוסף על שיפור הבריאות הכללית וצמצום הסיכונים לפציעה ולהתפתחות אוסטיאופורוזיס אצל הסובלים מדלקת מפרקים ניוונית.
בשורה התחתונה – כיצד מקלים על כאבים?
כמובן שלכל סוג כאב יש את הטיפולים המקלים המתאימים לו, וטיפול המסייע למצב של מיגרנה, לא בהכרח יתאים למצב של כאבי גב או כאבים ראומטיים. אולם, חשוב לזכור, כי חלק ניכר מהכאב מקורו באלמנט הנפשי-הרגשי, ולכן, בצד ההקלה הפיזית בכאב, רצוי להתייחס גם להקלה במתח ובלחץ שגורמים כאבים כרוניים, ולטפל בהם באמצעים יעילים כדוגמת שמן CBD.