אנדומטריוזיס (Endometriosis) היא מחלה דלקתית-כרונית-מתקדמת הפוגעת רק בנשים. היא נגרמת בשל קיומם של רקמות ותאי רירית רחם (אנדומטריום) מחוץ למקומם הטבעי – הרחם. באופן הרגיל, רקמות אלו מרפדות את רחמה של אישה, והתאים שבהן מגיבים להורמונים אותם מפריש גוף האישה בעת מחזור – אסטרוגן ופרוגסטרון. אולם, בניגוד לתאי רירית הרחם שבמקומם הטבעי, הנפלטים מהרחם אל מחוץ לגוף, באנדומטריוזיס התהליך יוביל ליצירת דימום פנימי בכל אבר ואזור שבהם קיימים התאים הללו. כריאקציה לכך, מפריש הגוף ציטוקינים (Cytokines – חלבונים קטנים שתפקידם להוות בסיס תקשורת בין התאים במערכת החיסון) אשר יגרמו להיווצרותו של תהליך דלקתי, כאב, הידבקויות של רקמות והצטלקותן.
מהם הגורמים לאנדומטריוזיס?
בדומה לתעלומות בריאותיות אחרות, גם הסיבה המדויקת להיווצרות ולהופעת אנדומטריוזיס אינה ברורה וחד-משמעית לרפואה. ישנן מספר תיאוריות המנסות להסביר זאת, כשהרווחת מביניהן גורסת כי המדובר בשילוב בין מספר סיבות אפשריות שונות, שמהווה את הגורם להתפתחות התופעה. התיאוריות העוסקות בכך מתמקדות במספר סיבות אפשריות שונות:
מעבר שגוי, בעת המחזור, של תאי רירית רחם לחלל הבטן דרך החצוצרות והשתרשותם באברים פנימיים שונים – למעשה, כאן המדובר בכשל של מערכת החיסון של האישה, שאינה מצליחה לאתר, לזהות ולסלק את תאי הרירית, על אף שהם אינם נמצאים במקומם הנכון.
טרנספורמציית תאי צפק –תיאוריה נוספת שמנסה לספק גורם למחלה, גורסת כי ההורמונים (או גורמים אחרים במערכת החיסונית) מחוללים טרנספורמציה וגורמים להגדלת תאי הצפק (התאים המרפדים את החלק הפנימי שבחלל הבטן). כתוצאה מכך, התאים הופכים זהים בהתנהגותם לתאי האנדומטריום ויגרמו להופעת תסמיני המחלה.
הרכיב התורשתי – תיאוריה נוספת (המבוססת על מחקרים שונים, כדוגמת מחקר זה שפורסם בשנת 2018) גורסת כי גורמים גנטיים הם המשפיעים על נטייה להתפתחות אנדומטריוזיס.
תסמיני המחלה והשפעתם על חיי הסובלת ממנה
האישה הסובלת מאנדומטריוזיס תתמודד בימי מחזורה החודשי עם כאבים עזים הממוקדים באזור הרחם (בעצמה שהיא גבוהה יותר מכאבי המחזור הרגילים), שעלולים למנוע ממנה את יכולת התפקוד בימים אלו, לשבש את המהלך התקין של חייה ואף להשפיע על איכות חייה. בנוסף, עלולות נשים הסובלות מאנדומטריוזיס להתמודד עם אחד או יותר מהתסמינים הבאים:
- כאבים באבר המין בעת קיום יחסי מין (דבר שעלול לגרום לאישה להעדיף להתנזר מקיום יחסי מין)
- דימום מוגבר בעת הווסת וגם שלא בזמן הווסת (דבר שעלול לגרום לאנמיה)
- כאבי אגן כרוניים (חדים או עמומים) הממוקדים באזור הבטן התחתונה ועלולים להקרין לגב
- הופעתם של סימפטומים שונים במערכת העיכול – עלולים ללבוש פנים רבות, למשל, נפיחות בבטן, שלשולים או כאבים ברקטום ואף דימומים מהאזור.
- הופעתם של סימפטומים שונים במערכת השתן – עלולים ללבוש פנים רבות, למשל, קושי וכאבים בזמן מתן שתן, דימומים בשתן, צריבה בדרכי השתן וגם דלקות חוזרות ונשנות.
- בעיות בפוריות.
- תחושת עייפות מתמדת, תחושה כללית ירודה ודכדוך.
במצבים בהם האנדומטריוזיס פוגע, ספציפית, באזור מסוים, סוג התסמינים וחומרתם ישתנו בהתאם לאזור. למשל, נגע אנדומטריוזיס באזור הריאה, עלול לגרום להופעת שיעולים, התקפי קוצר נשימה וכן הלאה.
חסרונותיהם של הטיפולים ה"מסורתיים"
עבור מרבית הנשים המתמודדות עם אנדומטריוזיס, התסמין העיקרי של המצב יהיו הכאבים המשתקים, עד כדי רמה שאינה מאפשרת להן את המשך תפקודן התקין. חוץ מהסבל הרב שנגרם בשל הכאב (וכמובן, אף התסמינים האחרים שאותם הזכרנו), עצם האבחנה המצביעה על אנדומטריוזיס מעוררת דאגות נוספות, וזאת, מאחר ונשים הסובלות מאנדומטריוזיס מצויות אף בסיכונים גבוהים יותר לאי-פוריות והתפתחות סרטן השחלות.
למרות שבשני העשורים האחרונים התקדם מאד המחקר בנוגע למחלה, הוא עדיין אינו מספק את כל הפתרונות הנדרשים, האבחון מורכב ובעייתי, ולרוב, האבחנה מתקבלת רק לאחר שנים רבות של סבל. על טיפול יעיל – אין מה לדבר בכלל, שכן, עדיין לא נמצא כזה – מרבית הנשים הסובלות מאנדומטריוזיס מקבלות מרשמים למשככי כאב מהסוגים השונים, המלצות לתזונה נוגדת-דלקת או טיפולים הורמונאליים, ורבות מהן תיאלצנה לעבור מספר ניתוחים שמטרתן היא הסרת נגעים.
חלק מהטיפולים עשויים להקל במעט את תסמיני המחלה, או, אפילו, יאטו מעט את החמרתה, אבל, למרות זאת, נשים רבות נותרו ללא מענה, בין אם בשל חוסר יעילותם של הפתרונות המוצעים ובין אם בשל הופעתן של תופעות לוואי שונות בשל הטיפול-עצמו. לעומת הטיפולים המסורתיים, בשנים האחרונות, הולך ומתגלה, כי ה-CBD עשוי להציע פתרון יעיל – הן בהקלת הכאב והן בהאטת התפתחותה של המחלה.
טיפול באנדומטריוזיס עם סיבידי
המערכת האנדוקנבינואידית הינה אחת מהמערכות החשובות ביותר בגופנו ותפקידה הוא שמירת איזון הגוף באמצעות תמיכתה במגוון התהליכים והמערכות. קולטני המערכת האנדוקנבינואידית שפזורים בגוף מגיבים לקנבינואידים השונים שבצמח הקנאביס, שאחד מהבולטים בהם הוא הסיבידי, הקנאבידיול. הסיבידי נקשר לקולטנים האחראים לכאב במערכת האנדוקנבינואידית וכתוצאה מכך, הוא מסייע בהקלת הכאבים באופן משמעותי. עוד התגלה כי השפעתו של הסיבידי תורמת להאטת התפשטותם של רקמות ותאי האנדומטריום שמחוץ לרחם, באופן הדומה להשפעתו בצמצום התפתחותם של גידולים.
בסיכומו של דבר
על אף שהמחקר בתחום זה עדיין אינו מסוגל לספק את התשובות הנדרשות לכל השאלות הנוגעות לאנדומטריוזיס, החוקרים מעריכים כי קנאביס בכלל ובמיוחד סיבידי עשויים להקל על התסמינים ולהפחית אותם באופן ניכר, במקביל לעיכוב התפתחות המחלה. כך, שבהחלט יתכן כי טיפול באנדומטריוזיס עם סיבידי יהיה הפתרון שיבטיח את איכות חייהן של הסובלות מהמחלה.